Jak Mobilní Rozhlas pomáhá v krizových situacích? Prohlédněte si 6 příkladů dobré praxe

26. května 2021

Už více než 1600 českých samospráv a více než 500 000 občanů komunikuje moderně přes Mobilní Rozhlas. Nesmírně nás těší, že města a obce po celé ČR začínají chápat důležitost chytré komunikace, efektivně informují své občany a zapojují je do dění. Ještě víc nás ale těší sledovat konkrétní případy, kdy Mobilní Rozhlas pomohl vyřešit nepříjemnou nebo nebezpečnou situaci. Podívejte se na některé z nich.


1. Nalezení ztraceného chlapce

Mobilní Rozhlas ve spojení s pohotovou reakcí starosty města Chrast pomohl s nalezením ztraceného chlapečka. Jakmile se starosta Vojtěch Krňanský dozvěděl o ztraceném dítěti, přes Mobilní Rozhlas odeslal během jedné minuty 300 SMS s prosbou o pomoc. Chlapeček se do několika minut našel! ?

„Během jedné minuty jsem rozeslal SMS na více než 300 čísel pomocí této aplikace. Do 10 minut mě oslovilo 8 občanů a další 3 zaslali zprávu, že chlapce viděli. Je skvělé, že moderní technologie umíme využít k tak skvělé věci.“

Sarosta Chrasti Vojtěch Krňanský

2. Varování seniorů před podomními prodejci

Problémy s energetickými „šmejdy“ řeší stovky obcí a měst po celé ČR. Jak některé z nich používají Mobilní Rozhlas, aby ochránili své obyvatele? Podívejte se na video


3. Vichřice Sabine

V únoru 2020 se Českou republikou prohnala vichřice Sabine, která zastavila provoz vlaků a způsobila výpadky energií v desítkách českých měst a obcí. Právě v těchto případech se Mobilní Rozhlas osvědčil jako efektivní nástroj pro včasné a efektivní informování obyvatel.


A jak to vypadalo v samosprávách bez Mobilního Rozhlasu?

Situaci při vichřice Sabine popsala zastupitelka města Zbiroh Kateřina Netíková:

„Situace u nás – totálně přetížená linka na ČEZu, nebylo možné se soukromě dostat k informaci ohledně stavu. Volala jsem tajemníkovi obce, on měl nějaké informace od starosty, protože starostové mají nějakou speciální linku na ČEZ. Tj. měli info, jak velké škody jsou nahlášené (že to není lokální výpadek, ale celá oblast), měli info, že je to nahlášené a dělá se na tom. Tohle jsem jako občan chtěla vědět – zda to někdo ví a zda to někdo řeší a kdy je výhled, že dojde k obnově dodávky.

Kdyby byli občani informovaní, došlo by k odblokování přetížených linek – nebude tam volat každý sám za sebe. Také by se o stavu dozvěděli lidé, kteří byli v tu chvíli mimo domovy. Ti mohou mít na elektřině závislé různé přístroje – a potřebují vědět, že došlo k výpadku (typicky chataři, chovatelé, lidi s topením závislým na elektřině – někdo musel hasit roztopený kotel, protože nefungoval oběh…).“


4. Černé skládky

Díky aplikaci Mobilní Rozhlas lidé mohou nahlašovat závady a nepořádek na území celé ČR. A právě černé skládky patří k nejvíce nahlašovaným podnětům, kterých občané v roce 2019 nahlásili téměř 2 000. Statistiky nahlašovaných podnětů za rok 2019 najdete v článku zde.

Problémy s černými skládkami často řeší město Znojmo, kterému s černé skládky a jiné závady hlásí sami občané přes aplikaci Mobilní Rozhlas.

Reportáž o černých skládkách ve Znojmě

Také podle litvínovské starostky Kamily Bláhové je aplikace Mobilní Rozhlas výborný nástroj, prostřednictvím kterého mohou lidé dát vědět o problémech v jejich nejbližším okolí. „A to navíc velmi jednoduše a pohodlně, bez ztráty více než pár okamžiků jejich drahocenného času. O zbytek se pak už postaráme my,“ prohlásila starostka.

Systém na hlášení občanských podnětů, jehož je aplikace součástí, využívá k monitorování černých skládek také dobrovolnická akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Také díky tomu dobrovolníci každý rok uklidí tisíce tun odpadu.


5. Kontaminovaná voda

V říjnu 2019 měl Karlštejn napilno. Ve vodovodní síti se objevil zápach a kal, a bylo zjištěno bakteriologické znečištění. Kontaminace vody trvala téměř týden, během kterého byli obyvatelé pravidelně informování o aktuálním stavu vody.


6. Zaběhnutá puma

Přes Mobilní Rozhlas starostové varují své obyvatele nejen před podomními prodejci, vichřicí nebo havárií vody… ale třeba také před zaběhlou pumou. Více v článku zde.


Díky jednoduché administraci a SMART kontaktům jsou samosprávy v krizových situacích schopny lidem přes Mobilní Rozhlas odeslat varovné SMS během několika sekund.


V jakých dalších případech je Mobilní Rozhlas přínosný?

Podrobné informace najdete na www.MobilniRozhlas.cz.


Související

Kontaktujte nás!