Jak Češi pomáhali zlepšovat své okolí v roce 2019?

22. ledna 2020

Vyvrácená dopravní značka nebo výmol na silnici mohou ohrožují bezpečnost občanů, vandalismus a černé skládky zase znepříjemňují život v místě jejich bydliště. Díky systému na hlášení podnětů Mobilního Rozhlasu však mohou občané tyto problémy jednoduše nahlásit samosprávě a to přímo ze svého mobilního telefonu.

Podívejte, jak Češi díky aplikaci Mobilní Rozhlas/Zlepšeme Česko v roce 2019 nahlašovali podněty pro zlepšení svého okolí. Kolik oznámení jsme v aplikaci zaznamenali, kde se nejvíc zlepšovalo a co Čechy nejvíc pálí? Vše se dozvíte v našem ročním přehledu.

Že je v Praze blaze, to ví každé malé dítě. Málokdo ale tuší, že právě v hlavním městě lidé nahlašovali nejvíce podnětů a díky nim, i práci města, se tak podařilo vyřešit 3 111 problémů, od rozbitých chodníků až po ztracená zvířata. Především Praha 10 pak vynikala nejen reakcí na opravy, ale i fotodokumentací oprav, kterými občany o nápravě nahlášených podnětů informovala. V těsném závěsu za hlavním městem se drží Středočeský, Jihomoravský, Ústecký a Olomoucký kraj.

Podívejte se na další města/městské části, které vynikají v řešení občanských podnětů:


Co Čechy trápí nejvíce?

Jak se ukazuje, v České republice je nepořádek v ulicích i v přilehlém okolí stále velký problém. V roce 2019 patřilo nejvíce podnětů do kategorie Odpady a nepořádek v následujícím pořadí:

  1. místo obsadily již tradičně černé skládky, kterých se podařilo nahlásit úctyhodných 1 937. To je úspěch především proto, že odstranění jen malé skládky stojí samosprávy až desítky tisíc korun. Její včasné nahlášení umožňuje zabránit jejímu růstu a ušetří samosprávám nemalé náklady na odklizení.
  2. místo obsadil drobný nepořádek.
  3. místo v kategorii Odpady a nepořádek si zase odnesly přeplněné popelnice. Oproti těmto favoritům zaostávalo nahlašování autovraků, kterých lidé nahlásili pouze 136.

Spadané větvě stromů či nefunkční veřejné osvětlení mohou znepříjemnit životy občanů, v horším je i vážně ohrozit. Včasné nahlášení pomáhá samosprávám podobné závady včas lokalizovat a zabránit vážnějším nehodám. Dobrou zprávou je to, že závady na veřejné zeleni a nefunkční veřejné osvětlení patřily k nejnahlašovanějším podnětům v roce 2019.


Jak to vypadalo na silnicích?

Cestovat po zničených cestách není žádný špás a Češi si to moc dobře uvědomují. V roce 2019 proto nahlásili rekordních 833 poškozených chodníků, které byly překážkou jak chodcům, tak handicapovaným občanům. Dalšími problémy na silnicích pak byly výmoly na vozovce, kterých se v Česku nahlásilo 544, a poškozené dopravní značky.


Využijte systém na hlášení podnětů i ve vaší samosprávě

Systém na správu podnětů od občanů vznikl na základě spolupráce největších odborníků na GeoParticipaci v Česku a je nejpoužívanějším systémem v ČR (v roce 2016 se sjednotil se systémem ZmapujTo). Samosprávám výrazně usnadňuje řešení závad na veřejném majetku, šetří čas i peníze a zlepšuje vztahy s jejich občany.

Občané uvítají možnost jednoduchým způsobem zlepšovat prostředí, ve kterém žijí. Pokud narazí na rozbitý mobiliář, nepořádek v ulicích nebo černou skládku v přírodě, stačí problém vyfotit a nahrát přes jednoduché rozhraní aplikace Mobilní Rozhlas/Zlepšeme Česko.

Zjistěte více


Související

Kontaktujte nás!