Zvířátka všech obcí spojte se!

20. prosince 2016

Mobilní rozhlas pomáhá ztraceným psům i obecním pokladnám

Počet zvířat umístěných v jednom ze 350 útulků po ČR se opět zvýšil. Podle dostupných údajů je nyní v útulcích umístěno více než 8000 zvířat, což je o více než 30 % více než před 5 lety. Největší nárůst umístěných psů a koček přitom útulky zaznamenávají právě kolem Vánoc, kdy přijímají nechtěné dárky ve formě štěňat a koťat.

o-ztracene-psy-se-musi-postarat-obecNáklady na tato umístěná zvířata, stejně jako na domácí mazlíčky odchycené na svém katastrálním území přitom nesou obce a města. Náklad na jedno zvíře a den v útulku pro obec znamená 50-80 Kč podle velikosti a stavu psa. Město nebo obec má povinnost ponechat zvíře v útulku alespoň 8 měsíců. Teprve pokud se do té doby nenajde majitel, umožňuje zákon obci zvíře uspat.  Délkou „pobytu“ psa v útulku a zvyšováním počtu zvířat v útulku se ale logicky zvyšuje i ekonomická zátěž pro samosprávu a města či obce tedy hledají způsoby, jak tyto náklady omezit.

mobilni-rozhlas-predal-ututlku-vanocni-darkyV tomto boji se je rozhodl podporovat i Mobilní rozhlas, který v čele se psem Alfrédem letos na Facebooku opět vybíral peníze na psí kamarády v útulku Dogpoint. Díky této charitativní akci bylo pro útulek vybráno 15 000 Kč. Jednorázově přispět ale nestačí a psí útulky přestávají kapacitně stačit. „Jako majitel psa dobře uvědomuji, že ani sebelepší péče útulku nedokáže psům nahradit domov. Rozhodli jsme se proto, s městy a obcemi, které využívají Mobilní rozhlas, pracovat na zlepšení komunikace mezi samosprávou a pejskaři. Ti totiž mohou psům v útulcích pomoci nejvíce a tím navíc snížit obecní náklady na útulky.“ Řekl Ondřej Švrček, zakladatel projektu Mobilní rozhlas.

najit-panicka-pro-ztracene-pejsky-muze-byt-jednodussiK tomu, aby se našel majitel nalezeného zvířete, ztracené zvíře samotné, nebo k tomu, aby obec informovala občany, že je v útulku nový pes nebo kočka k adopci, přitom často stačí jen oslovit občany v obci. Oproti zprávě na webu má totiž upozornění přímo občanům do mobilu mnohem větší čtenost a efektivitu. Starostové proto stále častěji využívají mobilní rozhlas, komunikační nástroj, díky kterému mohou hromadně a přímo oslovit pejskaře, nebo všechny občany ve své samosprávě a urychlit tak umístění zvířat mimo útulek.

diky-komunikaci-mohou-pejskari-organizovat-spolecna-venceni„Informovat občany SMS zprávou nebo e-mailem přímo do mobilu, se nám velmi osvědčilo. Rapidně se tak zvyšuje šance na nalezení ztraceného psa nebo původního majitele nalezeného zvířete. Právě pro tento účel jsme v Mobilním rozhlasu založili skupinu Pejskaři. Oslovením této skupiny zasáhneme nejrelevantnější občany, kteří nám mohou pomoci s hledáním. Uděláme tak dobrý skutek, a ještě snížíme náklady města na odchyt a případné živení opuštěného zvířete.“  Potvrdil Ing. Roman Zettlitzer – starosta Chlumce.

Obce mohou samozřejmě komunikační systém využít i v případě, že si pejskaři chtějí navzájem pomáhat, organizovat společná venčení, výcviky, setkání milovníků zvířat nebo třeba připomenout blížící se termín poplatku za psy, očkování nebo kastrace.

spolecne-venceni-ve-skupine-pejskaruMěsta a obce svým občanům pomocí Mobilního rozhlasu poslaly například tyto zprávy:

  • Březina: Po obci pobiha ztraceny pes hnedoflekaty, neagresivni, posloucha. Aktualne se pohybuje u obchodu. Zadame majitele, at si psa odchytne.
  • Malhotice: V patek v podvecer se zabehla fena slysici na jmena Gala maleho vzrustu cca 35 cm s kratkou cernou srsti s hnedym palenim. Za kazdou informaci dekuji Petr Losert tel: 775474252
  • Chlumec: Dne 7.4. kolem 15:00 hod v ulici Stradovska byla odchycena fena yorksirskeho teriera. Pro vyzvednuti psa volejte 607 657 977.
  • Osek: V sobotu 23. 4. 2016 v 8. 30 hodin probehne u obecniho uradu ockovani psu. Nutno predlozit ockovaci prukaz. Agresivni psi musi mit kosik! Cena za ockovani je 50,- Kc, zbytek ceny hradi obec.
  • Praha – Ďáblice: Vazeni obcane, na Konickove namesti byla dnes nalezena zelva. Majitel si ji muze vyzvednout v materske skole, zelenem pavilonu.
  • Chlumec: Dobrý den, pro službu Mobilního rozhlasu Chlumec byla založena nová skupina Pejskaři. Členům této skupiny budou zasílány zprávy týkající se odchycení ztracených psů.
  • Březina: BREZINA INFO: Upozornujeme obcany, ze poplatek za psa je splatny do 31. brezna 2016, tedy do pristiho tydne. Dekujeme za vcasnou uhradu. OU Brezina
  • Hostomice: Vazeni spoluobcane, mestys provadi bezplatnou kastraci kocek a kocouru. Zajemci ziskaji informace na Uradu mestyse. Ivan Holata – starosta

Související

Kontaktujte nás!