Už je rozhodnuto! Dobratice mají za sebou první minireferendum

9. února 2017

Dnes bychom se s Vámi rádi podělili o příběh Dobratic. Mají za sebou totiž svou první hlasovou anketu a my doufáme, že tento článek, a hlavně úžasné výsledky historicky prvního minireferenda inspirují další obce a města k tomu, aby tento užitečný komunikační kanál vyzkoušely.

V Dobraticích proběhlo 12. 1. 2017 historicky první hlasové referendum. Týkalo se počtu výtisků Dobratického zpravodaje a bylo odesláno na 362 občanů zaregistrovaných do Mobilního rozhlasu. Na otázky v hlasové anketě odpovědělo celkem 57 % z příjemců hlasové ankety, což je velmi nadstandartní úspěšnost. 84 % z nich odpovědělo, že do jejich domácnosti stačí 1 výtisk zpravodaje, 19 občanů by preferovalo výtisky dva a 14 domácností o zpravodaj nemá zájem.

Celé referendum si můžete poslechnout tady: https://youtu.be/4O32hgiVKFY

Po ukončení referenda Dobratice občanům poslaly shrnující e-mail, kde publikovaly nejen výsledky a úspěšnost referenda, ale také tipy pro další hlasové ankety. Občané se tak například dozvěděli, že pokud hovor s hlasovou anketou nepřijmou, mohou zavolat zpět. Zjistili také, jak vyvolat klávesnici na dotykových telefonech, což může některým občanům dělat problém.

email-dobratice-souhrn-hlasovky

Díky následnému e-mailu s výsledky si občané snáze uvědomí, že ankety skutečně mají smysl, že se města a obce zabývají jejich názory a vyhodnocují je. Dostanou také cenné tipy, jak zajistit, aby příští hlasová referenda byla ještě úspěšnější.


Související

Kontaktujte nás!