S Mobilním rozhlasem stoupla účast na Ukliďme Česko v Popůvkách o 700 %

22. června 2017

Před nějakým časem našla aplikace Mobilní rozhlas svou spřízněnou duši. Projekt ZmapujTo je stejně užitečný a intuitivní jako Mobilní rozhlas samotný a my jsme se proto rozhodli jeho funkcionalitu integrovat do naší mobilní aplikace. A zatímco si uživatelé Mobilního rozhlasu zvykají monitorovat nepořádek ve svém okolí, my už opět uvažujeme, jak pomoci zlepšit svět kolem nás.

Vyfotit podnět ve městě či obci a poslat ho pomocí fotohlášky na obecní úřad je totiž jen prvním krokem na cestě za zodpovědnou občanskou společností, která je naším cílem. Většinu nepořádku, který občané nahlašují, by totiž mohli často rovnou sami odklidit. Ušetřili by tak samosprávám čas i peníze, udělali by dobrý skutek a maximálně by se ztotožnili s prostředím, ve kterém žijí. Ale jak to udělat? Náhoda tomu chtěla, že pan doktor Kubásek – zakladatel projektu ZmapujTo, je zároveň autorem úklidové akce Ukliďme Česko.

Tento projekt již druhým rokem pořádá po celé republice úklidové akce. Dobrovolníci spolupracují na úklidu svého okolí a následně své úlovky vyhodnocují. Svolávání dobrovolníků, informování o akci a zpětná vazba – to byla přesně ta správná výzva pro Mobilní rozhlas. Díky našemu intuitivnímu komunikačnímu systému, kombinaci hromadných zpráv do mobilní aplikace, e-mailů, SMS zpráv a hlasových anket můžeme informovat obrovské množství účastníků rychle a jednoduše.  Nastal čas ukázat v praxi, že efektivní komunikace je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje účast na akcích a kulturních událostech.

mobilni-rozhlas-se-podilel-na-organizaci-uklidme-cesko-v-popuvkach

Když můžeme, pomůžeme

Mobilní rozhlas se proto stal hlavním komunikačním partnerem letošního Ukliďme Česko a bude hrát jednu z hlavních rolí při organizaci celorepublikového úklidu 8. 4. 2017. Předtím nás ale ještě čekal křest ohněm. Rozhodli jsme se v Popůvkách, kde už je Mobilní rozhlas zavedený, zorganizovat vzorovou akci Ukliďme Česko.

Naším prvním úkolem bylo informovat všechny občany o chystané akci a prohlédnout si terén úklidu. Ondřej Švrček, autor Mobilního rozhlasu, se proto osobně vydal do Popůvek na kole, obhlédl všechny trasy a pomocí fotohlášek ZmapujTo vyfotil místa s největší koncentrací odpadků. Pak už zbývalo jen připravit mapku s barevně odlišenými trasami, vytisknout diplomy, dohodnout se starostkou Popůvek opékání špekáčků a Ukliďme Česko mohlo začít.

Počasí nám naštěstí přálo, a tak jsme vybaveni slunečními brýlemi a ostře žlutým organizátorským tričkem stáli 1. 4. od 13:00 na značkách. Na místě srazu se už scházeli jednotlivci i celé rodiny s dětmi. Všichni chtěli pomoci uklízet. Oproti minulému roku, kdy se v Popůvkách akce konala poprvé a dorazila necelá desítka uklízejících, byla letos účast opravdu rekordní. Ukliďme Česko v Popůvkách se zúčastnilo více než 70 občanů, což je zvýšení o více než 700 %. Jedinou změnou v informování byla přitom pozvánka hromadným e-mailem a hromadnou SMS pomocí Mobilního rozhlasu.

rozdelili-jsme-ucastniky-na-jednotlive-trasyKolem Popůvek už nenajdete ani smítko

Každý účastník si podle své zdatnosti a náročnosti úklidu mohl zvolit jednu z připravených tras a vyfasoval barevný fáborek, stejně jako plánek trasy. Barevné označení dobrovolníků nám nejen pomohlo spravedlivě rozdělit příchozí mezi jednotlivé trasy, ale také usnadnilo seznamování mezi účastníky. Po uvítání a pár organizačních pokynech se více než 70 dobrovolníků rozprchlo do všech stran.

S nadšením jsme procházeli louky a lesy, sbírali odpadky a nechávali za sebou kilometry čisté přírody. V průběhu odpoledne jsme narazili na 9 různých pneumatik, 5 žehliček a naplnili téměř 120 pytlů odpadu. Ale to není všechno. Když se úklid chýlil ke konci, nastal teprve čas se vydat za největším úlovkem. V jednom z příkopů jsme totiž objevili starý gauč. Vyzbrojeni lanem a silným autem se nám podařilo vytáhnout starý otoman z příkopu, kde strávil minimálně několik posledních let. Naložili jsme ho na korbu auta a hurá zpět do Popůvek, kde už mezitím probíhal doprovodný program.

Děti i rodiče se zábavnou formou dozvěděli více o recyklaci a kompostování a děti se nadšeně seznamovali s obyvateli přenosného kompostéru – žížalkami. Těm vděčíme za to, že se z bioodpadu stane půda plná živin. A když jsme u těch živin nastal čas na něco dobrého k jídlu i pro nás, účastníky. Starostka Popůvek a její tým už totiž mezitím přichystali pro všechny účastníky špekáčky a táborák, takže první jarní opékání mohlo začít.

deti-dostaly-diplomy-a-sladkostiTisíce úklidů? Data získáme lusknutím prstu

Když se o týden později 8. 4. konala celorepubliková akce Ukliďme Česko, podobných úklidů se po celé ČR uskutečnilo více než 1700. Ani tady Mobilní rozhlas nezahálel. Díky hromadným e-mailům měli všichni organizátoři poslední informace o tom, co je čeká a nemine. Po akci jsme pak všechny obvolali pomocí hromadného hlasového referenda a vyzpovídali organizátory o tom, jak akce proběhla, kolik přišlo dobrovolníků nebo proč se akce případně nekonala.

I díky využití chytré komunikace, kterou v ČR využívá stále více obcí, máme nyní, den po hlavní akci, zpětnou vazbu od více než 60 % procent týmů. 88 % organizátorů hodnotí akci jako vynikající, 7 % úklidů se nekonalo (většinou z důvodu nepřízně počasí) a budou se konat v náhradním termínu.

Pomocí fotohlášek ZmapujTo integrovaných do aplikace Mobilní rozhlas bylo také možné poslat do fotografie z terénu. Účastníci poslali například fotografie jednotlivých míst před úklidem a po něm, nebo obrázek dvou nalezených dělostřeleckých granátů z 2. světové války, které po prohlídce označili pyrotechnici za funkční. Hlášení nepořádku pomocí fotografií však po víkendu končit nemusí – obce budou i nadále přijímat pomocí aplikace Mobilní Rozhlas podněty k úpravám veřejného prostoru.

Tak si to zopakujme. Mobilní rozhlas:

  • Zvýšil účast na Ukliďme Česko v Popůvkách o 700 %.
  • Zajistil rychlou a efektivní koordinaci tisíců týmů po celé ČR.
  • Získal „na počkání“ data z terénu a hodnocení průběhu akce přímo od jednotlivých týmů.
  • Pomůže monitorovat nepořádek po celé ČR v průběhu celého roku pomocí funkcionality ZmapujTo.

Související

Kontaktujte nás!