Týden.cz: Přes mobil mohou lidé městu hlásit závady i třeba platit parkovné

13. ledna 2019

Mobilní aplikace s informacemi o turistice, pro nahlášení poruch či k placení parkovného nabízejí obce a města v Česku občanům. Na mobil mohou lidé také dostat zprávy o mimořádných událostech, údaje o spojích MHD či mapu kontejnerů na odpad. V jihočeském Temelíně třeba jaderná elektrárna upozorňuje obyvatele na bezpečnostní cvičení. Díky tomu téměř vymizely telefonáty překvapených občanů, ke kterým se varování nedostalo prostřednictvím místního rozhlasu či webu obce.

Systém upozornění od temelínské elektrárny přes SMS a e-maily, zavedený loni, využívá asi 200 lidí z Temelína i dalších míst v okolí. Je doplňkem sirén a dalších způsobů, jakými lze upozornit na havárii či cvičení. „Smyslem systému je poskytnout lidem v našem okolí aktuální informace o jevech či dění, které by je mohlo bez vysvětlení například znepokojit,“ řekl mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

Obec Temelín, která má 840 obyvatel, novinku přivítala. Někdy se totiž podle starosty Josefa Váci (BEZPP) nepodařilo informovat lidi o dění v elektrárně včas či třeba nebylo slyšet hlášení místního rozhlasu. „Přestaly chodit v noci telefonáty typu – co se zase děje, my nic nevíme. Teď přijde SMS, že zítra bude zkouška pojišťovacích ventilů, bude zvýšený hluk, a je to opravdu pro občany i pro obecní úřad velký přínos,“ řekl.

Další obce a města využívají aplikace například pro varování před záplavami. V Chodově na Sokolovsku jsou zase přes aplikaci Mobilní rozhlas zasílána upozornění na dopravní nehody či náledí. Mobilní rozhlas využívají i další obce. „Díky Mobilnímu rozhlasu najdeme ztraceného psa klidně do 30 minut,“ řekla starostka Popůvek na Brněnsku Miluše Červená.

Lze hlásit i závady

Přes aplikace mohou lidé radnici i hlásit závady. České Budějovice provozují aplikaci DejTip, přes kterou mohou lidé místo poruchy vyfotit a událost zařadit do příslušné kategorie, řekla mluvčí města Jitka Welzlová. V Plzni funguje aplikace a web Plzni.To, kde mohou lidé hlásit poruchy, černé skládky či poškozenou zeleň. Ukazuje i mapu s hlášenými závadami a údaje o jejich řešení. V Litvínově je populární aplikace Zlepšeme Česko, jejímž prostřednictvím lze upozorňovat na nepořádek či nedostatky. Podobný systém chystá i liberecká radnice pod názvem Lepší Liberec.

Přečíst celý článek


Související

Kontaktujte nás!