Světchytře.cz: Obyvatelé Kolína rozhodují, kam potečou peníze města

2. ledna 2019

Iniciativa Zlepšeme Česko vtáhla Kolíňáky do společných projektů a rozhodování o investicích města. 3 596 obyvatel rozhodlo o tom, že místní firmy opraví podlahy ve společné klubovně tábornických klubů. Do hlasování se mohl zapojit velký počet obyvatel, jde tak o nový český rekord v lokální participaci.

Platforma Lepší místo, která se stala součástí projektu Zlepšeme Česko, vyburcovala obyvatele Kolína k elektronickému hlasování o projektech, které si zaslouží peníze z obecního rozpočtu. Do hlasování se zapojil téměř každý desátý obyvatel Kolína. „Neuvěřitelně nás potěšila jednoznačně pozitivní zpětná vazba od všech zapojených. Firmy jasně věděly, že vynaložené prostředky šly na důležité projekty, obyvatelé zase, že mají šanci rozhodnout o věcech, na kterých jim záleží,“ zmiňuje Petr Steklý, šéf Lepšího místa.

O finální realizaci vítězného projektu se postaraly místní stavební firmy s dodávkou materiálu, zaměstnavatel TPCA jej podpořil penězi a SOŠ a SOU stavební Kolín poslala na místo budoucí šikovné řemeslníky. Kolínský projekt tak v realitě předvedl, jak by mohlo vypadat chytré řízení veřejných projektů i v jiných českých městech.

Přejít na článek


Související

Kontaktujte nás!