Občané rozhodují, do jakých projektů budou města investovat. Jak vypadají participativní rozpočty v ČR?

6. března 2020

Hejbni Mostem, brněnské Dáme na vás nebo Tvoříme Zlín. Desítky českých měst a obcí dávají svým občanům možnost rozhodnout o tom, do jakých projektů chtějí investovat část veřejného rozpočtu. Tzv. participativní rozpočty umožňují občanům podávat návrhy, účastnit se veřejných diskuzí a na závěr hlasovat o jejich realizaci. Podívejte se, jaké projekty se v rámci participativních rozpočtů realizovaly a jak ovlivnily život obyvatel v dané samosprávě.


„Malé projekty“ s velkým přesahem

Většina měst a obcí vyčleňuje rozpočet na více „menších projektů“, jejichž realizace často nepřesáhne 500 tisíc korun. Tyto rozpočty často putují na opravu veřejných sportovišť, veřejných prostranství nebo dětských hřišť. V mnoha českých městech tak občané sami rozhodli o zkulturnění veřejného prostoru, který bude prospěšný pro širokou veřejnost.

Participativní rozpočty navrhují sami občané. Město tak má možnost investovat do potřebných projektů, které by za jiných podmínek byly přehlédnuty. Skvělým příkladem takového projektu je vybudování houpačky pro děti na vozíku, jejíž realizaci občané Znojma odhlasovali v roce 2018 a jež byla vybudována v roce 2019.

Jen v loňském roce samosprávy na základě rozhodnutí občanů vybudovaly desítky cyklostezek, venkovních posiloven, skate parků či hřišť a dopomohly tak zlepšit veřejný prostor i životní úroveň občanů.


Participativní rozpočty pomáhají životnímu prostředí

Samosprávy rovněž investovaly miliony korun do revitalizace veřejné zeleně, která rovněž patří mezi často navrhovaná zlepšení občanů. Obyvatelé měst a obcí mohou díky participativním rozpočtům ukázat, jaká změna je podle nich v jejich okolí nejvíc potřebná. Samosprávy mají naopak velkou šanci ukázat jejich zájem o ekologii a ochotu bojovat s klimatickou změnou. Participativní rozpočty jsou tak prospěšné pro obě strany.

O popularitě ekologických návrhů svědčí i ovocný sad, který zvítězil v participativním rozpočtu Společně pro Zbraslav.


Milionové projekty v rukou občanů

Větší typy projektů, které města v rámci participativních rozpočtů realizují, většinou představují ty s rozpočtem nad milion korun. Cestou větších projektů se vydalo například město Most, jež v rámci iniciativy Hejbni Mostem investuje do jednoho z vybraných projektů až milion korun. Podobně je na tom i město Zlín, které oblíbené participativní rozpočty realizuje již druhým rokem. Občané Zlína loni odhlasovali opravu frekventované autobusové zastávky, která je již několik let v havarijním stavu.

Právě na projektu autobusové zastávky je patrné, že participativní rozpočty v závěru putují na skutečně prospěšné projekty, jež dokáží zlepšit kvalitu života občanů.


Související

Kontaktujte nás!