„Nejlepší ohlasy na Mobilní Rozhlas máme z řad seniorů,“ říká starosta Železné Rudy

11. ledna 2021

Horské šumavské městečko Železná Ruda je oblíbeným střediskem cestovního ruchu, kam díky přírodním krásám každý rok zamíří spousta turistů. Před rokem město začalo používat Mobilní Rozhlas, aby modernizovalo komunikaci s občany. Jak jsou se službou spokojeni obyvatelé i vedení? To nám v rozhovoru prozradil sympatický starosta Filip Smola.

Zavedli jste Mobilní Rozhlas, co Vám to přineslo?

Mobilní Rozhlas máme necelý rok a za tu dobu se z něj stal zásadní kanál pro naši komunikaci s občany. V Železné Rudě máme ještě noviny, které chodí každý měsíc všem občanům zdarma, ale aktuální informace se do nich samozřejmě dostávají s velkým zpožděním. Proto jsem rád, že máme Mobilní Rozhlas. Jeho hlavní výhodu vidím v rychlosti komunikace a skvělé je také to, že je v něm zapojeno opravdu velké množství domácností v naší obci. 

„Mobilní Rozhlas máme necelý rok a za tu dobu se z něj stal zásadní kanál pro naši komunikaci s občany.“

Jak se to vyvinulo dále, co to přináší Vašim občanům?

Klíčová je okamžitá informovanost občanů o všem důležitém. Na začátku se mě lidé často ptali, do které kategorie k odběru se mají přihlásit. Postupem času se nakonec přihlásili všichni do všeho – a o to máme komunikaci snazší. Zvykli jsme si informovat opravu o všem, a velký zájem je jak o novinky z radnice, tak třeba o ztráty a nálezy. Vítanými informacemi jsou oznámení o možných výpadcích, třeba v dodávce vody či elektřiny nebo o haváriích. 

Během roku u nás velmi kolísají počty obyvatel, protože jsme turisticky vyhledávaná lokalita. Výhodou Mobilního Rozhlasu je, že ho mohou využívat i obyvatelé víkendových chat a chalup. Na základě zpětné vazby víme, že tuto možnost vítají a velmi oceňují, že jsme službu zavedli.

Filip Smola, starosta Železné Rudy

Jak se Vám Mobilní Rozhlas osvědčil či osvědčuje během koronavirové krize? V čem byla jeho přidaná hodnota?

Mobilní Rozhlas se nám osvědčuje neustále, jak v době krize, tak mimo ni. V dnešní koronavirové době informuji občany o všech možných nařízeních, která se často mění ze dne na den a mohou být nejasná. Informujeme nejen o aktuálních vládních nařízeních, ale i případných uzavřeních MŠ a podobně.

Pro co vše teď Mobilní Rozhlas využíváte?

Informace z Mobilního Rozhlasu týkající se chodu obce většinou rozesílám formou SMS nebo přímo do aplikace. Kromě všech výše zmíněných aktivit v oblasti informování občanů jsme ale už využili i anketu. Každoročně pořádáme velké slavnosti a občané mohli v Mobilním Rozhlase zvolit, jaká kapela jim na slavnostech zahraje. 

Podařilo se Vám vysbírat velké množství kontaktů na Železné Rudy. Jak jste toho dosáhli? Kolik obyvatel či procent domácností z Železné Rudy v současné době využívá Mobilní Rozhlas?

Momentálně máme v Mobilním Rozhlasu zapojené tři čtvrtiny všech domácností, což je ohromný úspěch, a toto číslo nám navíc pořád roste. Všichni mají o službu velký zájem, což je dané určitě i tím, že jsme se do toho od začátku vrhli opravdu naplno. Zavedení služby jsme podpořili na městském FB i v bezplatném měsíčníku, který chodí do všech domácností. Máme u nás také mnoho aktivních spolků, mezi něž patří třeba fotbalisté, hasiči a nejaktivnějším je spolek zdravotně postižených  seniorů. Dali jsme si tu práci a společnými silami jsme postupně obešli občany, kteří potřebovali osobně vysvětlit jak Mobilní Rozhlas funguje a co jim přinese. Díky této aktivitě se nám do Mobilního Rozhlasu povedlo zapojit 100 % všech našich seniorů.

Jste s Mobilním Rozhlasem spokojeni?

Maximálně. Jsme opravdu rádi, že jsme službu zavedli, je pro nás nedocenitelná. Nejlepší ohlasy máme právě z řad seniorů, kteří službu vnímají pozitivně. Dáme jim vědět, třeba když plánujeme opravy, chystá se výpadek služeb a podobně, a to velmi oceňují.

Co byste uvítali do budoucna?

I vy dnešní době máme v obci jednotky lidí, především seniorů, kteří vlastní pouze pevnou linku a nemají mobilní telefon. Byl bych rád, kdybych mohl do informování přes Mobilní Rozhlas nějak zapojit i je.


Související

Kontaktujte nás!