Mobilní Rozhlas spouští COVID report, nejpřehlednější data o vývoji covid-19 v samosprávách

1. března 2021

V současné koronavirové situaci se již mnohokrát ukázalo, jak důležitá jsou přesná data o situaci s covid-19. Mohou utlumit zbytečnou paniku, nebo naopak zvýšit obezřetnost občanů.

I my jsme se proto rozhodli přispět a ulehčit práci vedením samospráv v nelehké době. Ve spolupráci s ÚZIS aktivujeme všem obcím v Česku službu COVID report, která přináší přehledná a denně aktualizovaná data o situaci v jednotlivých obcích. Na pár kliknutí je jednoduše rozešlete pomocí Mobilního Rozhlasu nebo umístíte na sociální sítě.

Co to je COVID report?

COVID report jsou přehledně zpracovaná data od Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky, týkající se vývoje koronavirové epidemie v Česku – tedy stejná data, kterými se řídí vláda a jednotlivá ministerstva. Pro účely obcí jsme se z nich rozhodli vybrat a srozumitelně zpracovat to nejdůležitější. Tedy data, na které se jednotlivých samospráv občané již dlouhodobě ptají a které nyní obce musí složitě dohledávat a případně riskovat, že je špatně interpretují.

COVID report Vám tedy poskytne v přehledné podobě údaje o aktuálně nakažených obyvatelích obcí, denní přírůstky a změnu takzvané míry pozitivity – tedy podíl nemocných na celkovém počtu obyvatel. Jednotlivé obce zároveň srovnává s okolními katastry, se sídly v širším okolí, ale také se srovnatelně velkými obcemi v kraji. Veškerá data prezentuje v přehledných infografikách a s přesnými vysvětlivkami, jak se s nimi pracuje. 

Proč jsme se rozhodli data poskytovat?

Mobilní Rozhlas je nástroj, jehož cílem je pomáhat vám s každodenní agendou a být Vám k ruce ve všech obtížných momentech. Od stovek samospráv víme, že občané dlouhodobě data o vývoji COVIDu na území obce vyžadují a často až zahlcují samosprávy souvisejícími dotazy. Často velice odbornými, na které obec ani nemá kompetenci odpovídat.

COVID report je navržen tak, aby se v jinak poměrně složitých tabulkách dokázal zorientovat každý obyvatel vaší obce – od rodiče po seniora. Denní aktualizace zároveň zajistí, že svým občanům předložíte data často ještě dříve, než se je dozví například z tisku. Tímto otevřeným přístupem jim umožní, aby si o vývoji epidemie udělali vlastní názor. Účinně budete tlumit paniku, pokud není na místě, anebo naopak podporovat opatrnost.

Jak a proč s COVID reportem pracovat?

COVID report najdou Vaši občané na ustáleném odkazu na webové nástěnce Vaší obce na portálu www.MobilníRozhlas.cz. Report můžete pravidelně zasílat ve formě mailingu (sami můžete vytvořit anketu, kde vám lidé sdělí, jaká frekvence je nejvhodnější) nebo sdílet jednoduše na sociálních sítích. 

Jakmile budou mít občané data k dispozici, může Vám odpadnout část agendy spojená právě s informováním o vývoji COVIDu na území Vaší obce. COVID report zároveň odkazuje v případě dalších informacích výhradně na COVID portál Ministerstva vnitra nebo oficiální informace Ministerstva zdravotnictví.

S posvěcením občanů

Moc dobře si uvědomujeme, jak třaskavé je COVID v současnosti téma. Samotné nás proto zajímalo, jak občané naši snahu ocení. V pilotní fázi jsme začali COVID report pravidelně rozesílat na několik samospráv. Volili jsme reprezentativní vzorek a zastoupeny jsou díky tomu jak malé obce, tak větší města.

Výsledky nás velice mile překvapily. Informace o možnosti sledovat vývoji epidemie v obci, které jsme zaslali formou mailingu na uživatele Mobilního Rozhlasu, měly jednu z největších čteností v historii. Samotné reporty si opakovaně otevírají ¾ adresátů. Ptali jsme se i na vnímanou užitečnost služby – ta se podle hodnocení samotných voličů pohybuje na průměru 8,7 z 10. Data jsou navíc navržena jako “samovysvětlovací” prostřednictvím celé řady informačních vysvětlivek, takže ani u těch největších “rýpalů” to nebudete Vy a Vaše obec, kdo je bude muset obhajovat.

Proč považují občané službu za užitečnou? Sami určitě dobře víte, že strach a obavy nejvíc bují tam, kde chybějí jednoduché a přehledné informace. Otevřeně komunikovat covidová data je ve své podstatě velice prostý krok, ale s obrovským efektem. Mobilní Rozhlas navíc svým uživatelům umožní sledovat dění ve všech katastrech, ke kterým mají vztah – například zde mají příbuzné nebo rekreační objekt. A nechá tak zcela na nich, jak se postaví případným rizikům.

Hlavní otázky a odpovědi

Platí se za COVID report?

Ne. Jako lídr chytré komunikace v Česku jsme dali v minulosti všem obcím slib, že pro krizovou komunikaci jim budeme plně k dispozici zdarma. COVID report tedy nabízíme všem samosprávám bezplatně jako nástroj, který jim v současné situaci může výrazně pomoci s komunikací vůči občanům.

Musím pro aktivaci COVID reportu něco dělat?

Nikoli. COVID report se vám automaticky aktivuje na portálu www.MobilniRozhlas.cz jako samostatná dlaždice u profilu Vaší obce.

Budou COVID report chodit obyvatelům mé obce pravidelně?

Všem uživatelům přihlášeným do Mobilního Rozhlasu zašleme informaci o spuštění nové služby. Pravidelné zasílání informací o vývoji však necháme již na jednotlivých samosprávách. Přece jenom znáte své občany nejlépe.

Odkud data pochází a kdo garantuje jejich správnost?

Data využíváme s posvěcením Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky. Jedná se tedy o stejná data, která využívá ke svým rozhodováním vláda a jednotlivá ministerstva.

Očima Ondřeje Švrčka, zakladatele Mobilního Rozhlasu

Stejně jako vy jsem ze současné situace unavený, ale stejně jako vy chci být maximálně zodpovědný a pomoci, aby se naše země konečně vrátila do dnů, kdy se dá v samosprávách konstruktivně pracovat.

V Mobilním Rozhlasu tak nepřestáváme přemýšlet, jak vám alespoň trochu ulevit od “covidové agendy”. COVID report, který sestavili nejlepší čeští datoví analytici z MAMA AI, je jedním z takových počinů. Jako zastupitel sám vím, nakolik je frustrující opakovaně před občany obhajovat opatření a dohledávat data o tom, jak si vlastně obec stojí na covidovém žebříčku.

COVID report vám od toho všeho uleví. Dostanete nestranný nástroj, který vychází z těch nejrelevantnějších dat. Který navíc potěší všechny, ať je jejich názor na COVID jakýkoli a vás coby obec vyváže z nekonečných a často ubíjejících diskuzí.”


Související

Kontaktujte nás!