Mobilní rozhlas pomáhá komunikovat s občany v Posázaví

12. března 2018

 

V Posázaví se chytré komunikaci daří. Města a obce využívají Mobilní rozhlas k tomu, aby jejich zástupci mohli rychle, efektivně a cíleně komunikovat se svými občany.

Nová města i obce se postupně přidávají

V Sázavě funguje služba Mobilní rozhlas od května 2017. Doposud se do systému zaregistrovalo přes 700 občanů, tedy 22,2 % obyvatel města.

Mezi nejčastější rozesílky města patří pozvánky na sportovní a kulturní akce, informace o přerušení dodávek energie nebo o uzavírkách silnic.

Za poslední tři měsíce město rozeslalo svým občanům 38 SMS zpráv, 725 zpráv přes aplikaci Mobilní rozhlas a neuvěřitelných 7 600 e-mailů, jejichž rozesílka je zcela zdarma. Díky tomu se obyvatelé Sázavy o novinkách z města dozvídají rychle a z první ruky.

Je to velice užitečná služba, protože ne všechny místní části a osady jsou pokryty městským rozhlasem. Takže prostřednictvím toho mobilního můžeme obyvatelům předat jak zásadní informace o tom, že třeba někde nepůjde elektřina, tak zprávy o konání trhů nebo o různých akcích,“ sdělil měsíčníku PRO města a obce starosta Petr Šibrava.

 

Rychlost a efektivitu systému si uvědomují i obce

Přestože obec Čerčany začala Mobilní rozhlas využívat až od tohoto roku, do systému se již registrovalo 418 z 2 800 obyvatel.

Obec stihla rozeslat 21 SMS zpráv, téměř 200 zpráv do aplikace a bezmála 1 000 e-mailů. V čem přesně spatřuje sílu Mobilního rozhlasu starosta obce?

Slibujeme si od toho zlepšení informovanosti občanů. Zprávy budeme rozesílat adresně, takže se zvýší jejich účinnost,“ uvedl pro tentýž měsíčník starosta Martin Richter.

V okresním městě Benešově používá Mobilní rozhlas téměř 600 lidí, občané jsou zde oslovování především pomocí SMS zpráv, které mají téměř vždy 100% míru doručení.

Mobilní rozhlas budou nově moci využít i obyvatelé Chotýšan, kteří se mohou do systému registrovat od února letošního roku.

Zájem o chytrou komunikaci výrazně stoupá

Za Středočeský kraj musím vyzdvihnout práci zmíněných starostů. Nebyl pro ně problém pochopit důležitost komunikace s vlastními občany. A nyní sklízí plody své práce. Jsou to lidé na svém místě. Setkávám se obecně se spoustou starostů, kteří jsou takto progresivní a chápou, jak důležité je pravidelně informovat občany o tom, co se v obci děje,“ vysvětluje obchodník Mobilního rozhlasu za Středočeský kraj Jaromír Špaček

Sami občané si podle všech průzkumů a anket v obcích tento způsob komunikace přejí nejvíce. Naprostá většina občanů komunikuje tak, že pošle SMS, zavolá nebo napíše email. A nejsou to jen „ti mladí“. S emailem přicházejí do styku i lidé, kteří jsou již 10 let v důchodu. Každý z nich má telefon pro komunikaci s příbuznými. Pro dnešní dobu je taková komunikace naprosto běžná a přirozená,“ dodává Špaček.

A co vy? Taky již komunikujete se svými občany chytře?


Související

Kontaktujte nás!