Novela zákona usnadní odklizení autovraků. Ty lze snadno nahlásit přes aplikaci Mobilní Rozhlas

29. ledna 2020

Sněmovna schválila novelu zákona o pozemních komunikacích, jež má umožnit odtahování dlouhodobě odstavených vozidel s více než šest měsíců propadlou technickou kontrolou. Jakmile novela zákona nabyde platnost, městům a obcím s odklízením autovraků značně rozváže ruce. Samosprávy mají navíc díky Systému na hlášení občanských podnětů Mobilního Rozhlasu účinný nástroj, který jim umožní se o autovracích dozvědět a přesně lokalizovat. A dozvědět se o nich mohou přes mobilní aplikaci přímo od svých občanů.

Že občané mají zájem autovraky nahlašovat, potvrzují čísla z loňských let. V rámci aplikace Mobilní Rozhlas / Zlepšeme Česko doposud nahlásili téměř 700 autovraků. Díky novým možnostem s jejich odklízením je tedy velmi pravděpodobné, že zájem o jejich hlášení v letošním roce značně stoupne.


„Jakmile se informace o novele dostala mezi veřejnost, zaznamenali jsme třetinový nárůst počtu nahlášených odstavených aut. Věřím, že se nám podaří města a obce autovraků co nejdříve zbavit.“

Ondřej Švrček, zakladatel platformy Mobilní Rozhlas

Nahlašování autovraků s aplikací Mobilní Rozhlas / Zlepšeme Česko

Hlášení autovraků i dalších podnětů v aplikaci Mobilní Rozhlas / Zlepšeme Česko je snadné a občanům zabere jen pár minut. Městu či obci na druhé straně pomůže okamžitě identifikovat autovraky, navýšit počet parkovacích míst a značně zlepšit vztahy se svými občany.

V rámci propracovaného ale jednoduchého systému stačí občanům autovrak vyfotit, popsat a odeslat jej. Po schválení podnětu dispečerem pak příslušná samospráva obdrží e-mail s detaily jako jsou přesná lokalizace, fotografie a případně také poznávací značka vraku. Tomu, kdo podnět nahlásit, systém automaticky zašle e-mailovou informaci o aktuálním stavu podnětu.


Využijte systém na hlášení podnětů i ve vaší samosprávě

Systém na správu podnětů od občanů vznikl na základě spolupráce největších odborníků na GeoParticipaci v Česku a je nejpoužívanějším systémem v ČR (v roce 2016 se sjednotil se systémem ZmapujTo). Samosprávám výrazně usnadňuje řešení závad na veřejném majetku, šetří čas i peníze a zlepšuje vztahy s jejich občany.


V aplikaci Mobilní Rozhlas / Zlepšeme Česko mohou občané využívat následující funkce:
  • Informace z měst a obcí – aktuality, informace z úřední desky, tipy na kulturní akce či výlety
  • Zvířecí detektiv – aplikace aktivuje komunitu registrovaných pejskařů, která pomůže mazlíčka najít
  • Pohřešovaní lidé – aplikace umožňuje pomoc s pátráním po blízké osobě
  • Ztráty a nálezy – nahlášením události přes aplikaci se zvyšuje šance na vrácení majetku
  • Nahlašování podnětů – snadné upozornění samospráv na vznikající černé skládky, poničené lavičky, rozbité osvětlení nebo třeba výmoly v silnici

Zjistěte více o Systému na správu podnětů od občanů


Související

Kontaktujte nás!