Léto Mobilního rozhlasu v médiích

27. září 2017

Starostové odjeli na dovolenou a školy zejí prázdnotou, ale Mobilní rozhlas si žije vlastním životem. Jen za léto se objevil v celkem 166 článcích, zmínkách a reportážích napříč médii a tématy. Pojďme se podívat na ty největší zásahy.

CT v neogenii

Před kamerou jako doma v kancelářích i v terénu

Začátek prázdnin se nesl ve znamení natáčení reportáží. Česká televize se zaměřila na téma sběru kontaktů a autor Mobilního rozhlasu, Ondřej Švrček se na kameru vyjadřoval k zákonu GDPR a doporučil starostům nejefektivnější metody sběru kontaktů.

Troubky dělí od povodní 20 let, krizová komunikace ale zůstává stejná

Již o pár dnů později se reportéři zaměřili na informovanost občanů ve spojitosti s krizovými situacemi. Uběhlo totiž již 20 let od povodní v Troubkách a my jsme se v dotazníku zeptali starostů, jestli by na krizovou komunikaci byli v současnosti připraveni lépe než před dvěma desetiletími. K našemu překvapení starostové přiznávají, že technika informování občanů se příliš nezměnila. Právě pro tyto obce představuje komunikace moderními metodami, jako využívá Mobilní rozhlas, jasný krok kupředu. Při výpadku proudu nebo zaplavení amplionů totiž zůstává mobilní telefon často jediným funkčním komunikačním kanálem.

Sirény nezavrhujeme, ale moderní komunikace vypadá jinak

Čekal nás i rozhovor pro Český rozhlas, kde autoři reportáže porovnávali jednotlivé možnost SMART komunikace. Ondřej Švrček v tomto rozhovoru uvedl na pravou míru vztah moderních komunikačních systémů s ampliony a místním rozhlasem. Cílem Mobilního rozhlasu není zrušit místní rozhlas. Sirény z amplionů jsou totiž i v současnosti široce uznávaným krizovým signálem. Na každodenní komunikaci ale ampliony už dnes nestačí.

Článek v novinách Jihomoravského kraje

Mobilní rozhlas na stránkách regionálního tisku

Na moderní komunikační systémy se kromě rádia a televize zaměřily také regionální i celostátní noviny. Mobilnímu rozhlasu jen za léto patří zářez idnes.cz, v Břeclavi, v Hrádku, na vyškovsku, blanensku nebo moravskoslezsku.

Franta před kamerou

Fotohlášky zaujaly novináře u nás i v zahraničí

S postupem léta se pozornost médií zaměřila více na černé skládky a fotohlášky celkově. Čekal nás také první rozhovor na kameru v angličtině. Náš komentář na téma černých skládek v lesích kolem Chebu si totiž vyžádala bavorská televize. Fotohlášky upoutaly i další novináře a v médiích se postupem léta objevil například článek v deníku Metro o autavracích, jejichž odstranění není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

mf dnes čipování

Přímá komunikace s pejskaři jako alternativa čipování

Následoval také článek o čipování psů v Mladé Frontě Dnes. Do té doby, než budou psi očipovaní a databáze čipů propojené tak, aby bylo jednoduché dohledat majitele, někteří starostové využívají právě Mobilní rozhlas k tomu, aby vrátili zatoulaná zvířata zpět k jejich páníčkům.

zachrance-zraneneho-psa

Mobilní rozhlas zachraňuje životy – příklad z praxe hovoří za vše

Psům se věnuje i náš zatím poslední zásah v médiích. Tento případ je pro nás o to silnější, že se za spolupráce s Mobilním rozhlasem a díky včasné reakci ze strany zastupitelů této městské části podařilo uprostřed noci najít psa na nouzovou transfuzi krve pro raněného psího pacienta na Praze 10. Celý příběh si můžete přečíst v deníku Metro i online.

Zaujal Vás některý z mediálních výstupů, nebo máte otázky? Podělte se o ně do komentářů, rádi Vám na ně odpovíme.


Související

Kontaktujte nás!