Které obce a města v lednu zabodovaly v komunikaci se svými občany?

11. února 2020

Už více než 550 českých samospráv se svými občany komunikuje moderně přes Mobilní Rozhlas. Nesmírně nás těší, že města a obce po celé ČR začínají chápat důležitost chytré komunikace a zapojují své občany do dění. Ještě víc nás ale těší sledovat konkrétní případy, kdy samosprávy využívají Mobilní Rozhlas pro dobrou věc a zlepšují tak životy lidí. Proto jsme se rozhodli každý měsíc vyhlásit 4 samosprávy, které se systémem ukázkově pracují a inspirovat ostatní.


1. místo: Most

První místo udělujeme městu Most, které ve spolupráci s Mobilním Rozhlasem v lednu spustilo participativní rozpočet s názvem Hejbni Mostem! Město vyzývá své obyvatele k podávání jejich nápadů pro zlepšení kvality života ve městě. Následně budou občané hlasovat o nejlepších projektech, do kterých bude město investovat 2 000 000 Kč. Hlasování proběhne v rámci ankety Mobilního Rozhlasu, kde je transparentnost hlasování zajištěna ověřením hlasujících.

Za participativní rozpočet Hejbni Mostem!, který odstartoval na konci ledna, odměňujeme město Most kreditem na SMS a hlasové zprávy v hodnotě 500 Kč. 


TIP PRO SAMOSPRÁVY: Zapojte Vaše občany prostřednictvím online anket a participativních rozpočtů

S anketami Mobilního Rozhlasu máte v rukou jedinečný nástroj na získání názorů občanů a na tvorbu participativních rozpočtů, jejichž obliba v Česku stále roste. Atraktivní vzhled, rychlé vyhodnocení a široké oslovení veřejnosti pomáhají získávat názory od občanů rychlou a efektivní cestou. Při tvorbě anket a participativních rozpočtů se můžete opřít o odbornou metodiku a zkušenosti našich specialistů. Zjistěte více.


2. místo: Chodov

Druhé místo udělujeme městu Chodov za pravidelné rozesílky v aplikaci Mobilní Rozhlas / Zlepšeme Česko, kterými nejen v lednu informovali své obyvatele o důležitých událostech. Díky skvělé práci samosprávy tak měli obyvatelé Chodova přehled o kulturním dění, práci hasičských sborů nebo o zákazu návštěvních hodin v místní nemocnici z důvodu chřipkové epidemie.

Za efektivní využívání aplikace Mobilní Rozhlas / Zlepšeme Česko udělujeme městu Chodov kredit na SMS a hlasové zprávy v hodnotě 500 Kč.


3. místo: Troubsko

Třetí místo udělujeme obci Troubsko za skvělou práci s SMS rozesílkami. Prostřednictvím SMS samospráva pravidelně informuje své občany nejen o odstávkách vody a elektrické energie nebo o charitativních sbírkách, ale využívá je také k širšímu zapojení obyvatel do rozhodování o stavu obce. Troubsku a jeho občanům se tak například podařilo sehnat dostatek podpisů do petice proti odpočívadlu pro D1, jež má u obce vyrůst, a které může mít na život v obci negativní dopad.

Za informování občanů a jejich zapojení do důležitých otázek obce udělujeme Troubsku kredit na SMS a hlasové zprávy v hodnotě 500 Kč.


Vítěz v řešení občanských podnětů: Hodonín

Vítězem občanských podnětů se pro měsíc leden stalo město Hodonín, kterému se od konce roku podařilo vyřešit 78 z celkových 93 hlášení. Nejčastější hlášení se týkaly vznikajících černých skládek a drobného nepořádku. Značný podíl hlášení zaujímaly také poškozené dopravní značky, nefunkční veřejné osvětlení nebo překážky na silnici.

Za skvělou práci s občanskými podněty udělujeme městu Hodonín kredit 500 Kč na SMS a hlasové zprávy.


Akreditované školení GeoParticipace ve veřejné správě

Přijměte pozvání na akreditovaná školení GeoParticipace pro efektivní výkon správních činností úředníků, akreditované Ministerstvem vnitra ČR. Od největších odborníků na GeoParticipaci v Česku se dozvíte, jaké úspory může GeoParticipace přinést do rozpočtu samosprávy, jaké jsou nejběžnější chyby při správě podnětů nebo jak zapojit a motivovat veřejnost.

Pro více informací o kurzech klikněte zde.


Související

Kontaktujte nás!