Deník.cz: Léto a příroda v obležení turistů. Jak a kam mohou lidé hlásit vandalismus?

28. srpna 2020

Dovolené tráví letos většina z nás v tuzemsku uprostřed přírody. A právě ta dostane během letní sezony zabrat. Vyšší koncentrace turistů s sebou nese také více poházených odpadků, zničených odpočívadel a dalšího necitlivého chování, které do lesa nepatří. Co dělat, když na výletě narazíme na černou skládku nebo dokonce přistihneme vandala přímo při činu?

Obavy z cestování do zahraničí vedly řadu lidí ke zrušení dovolené nebo jejímu přesunutí do České republiky a oblíbené destinace se tak ocitly doslova v obležení turistů, kteří se ovšem ne vždy chovají tak, jak by měli. Odpadky poházené po lese nebo podél turistických tras jsou evergreenem většiny známějších turistických cílů. Častým obrázkem jsou i přeplněné, případně převrácené a vysypané koše na odpočívadlech, nově vzniklé černé skládky nebo poničené a chybějící turistické značení, které může letní cestování značně zkomplikovat.

Jak a kam hlásit?
Pokud turista narazí na poházené odpadky, chybějící značku na lesní stezce nebo jakékoliv poškození, má několik možností, kam problém hlásit. Vždy je třeba se řídit tím, na jakém pozemku či v jaké oblasti se nachází. Pokud se jedná o přírodní rezervaci, park či chráněnou krajinnou oblast, lze kontaktovat její správu a na problém upozornit, ideálně místo také vyfotit. Kontaktní údaje jsou k nalezení na webových stránkách, případně i na odpočívadlech a v turistických informačních centrech.


Související

Kontaktujte nás!