Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se blíží!

4. dubna 2018

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na i pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek a udělat tak Česko čistějším a příjemnějším pro život.

Tento rok se jí můžete zúčastnit v sobotu 7. dubna, kdy se odehraje hlavní vlna dobrovolnických úklidů.

Loňský ročník byl více než úspěšný. Do úklidu se zapojilo více než 96 000 dobrovolníků a bylo uspořádáno 2 476 úklidů, v rámci kterých se vysbíralo 1 563 tun odpadu.

Letos proběhne již 26. ročník akce a organizátoři doufají, že se do ní zapojí přes 100 000 lidí. Úklidovou akci podpořil i ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

,,Jsem opravdu fanouškem této akce po celou dobu její historie, zdá se, že naši společnost oslovila, spojuje ji každým rokem víc a víc, jen za loňský rok přibylo o deset tisíc dobrovolníků navíc a jejich počet se pomalu blíží laťce 100 tisíc,“ uvádí ministr Brablec.

Patronkou akce se pro letošek stala sportovkyně roku 2017 Gabriela Koukalová.

Při tisícovkách naběhaných tréninkových kilometrů se pohybuji převážně v přírodě. Sníh sice většinu nepořádku milosrdně zakrývá, ale přesto je odpadků v lese víc než je zdrávo a občas nám i komplikují přípravu. Není výjimkou, když při jízdě ve stopě vytáhnu na hůlce třeba pet lahev nebo jiný předmět, který nemá v lese co dělat. Proto jsem sama už dříve odpadky ze stopy sbírala a podpořit akci Ukliďme svět, ukliďme Česko, především v osvětové rovině, mi přišlo jako prima nápad. Snad to trochu pomůže, aby toho nepořádku vznikalo co nejméně,“ popisuje situaci sportovkyně.

Představujeme aplikaci Zlepšeme Česko

Při příležitosti úklidové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko bychom vám také rádi představili naši novou aplikaci Zlepšeme Česko.

Díky ní může každý občan v průběhu celého roku hlásit podněty jako jsou černé skládky nebo škody na veřejném majetku.

Aplikace Zlepšeme Česko bude zároveň stěžejním nástrojem pro chystanou celosvětovou úklidovou akci, která proběhne 15. září 2018 a do které se již nyní přihlásilo celkem 128 zemí.


Související

Kontaktujte nás!